Hong Kong je toliko skup da arhitekti grade kućice od deset kvadratnih metara

Foto: Business insider
U proteklih sedam godina Hong Kong je održao titulu najskupljeg grada na svijetu za kupce kuća, piše Business insider.

James Law, arhitekt iz Hong Konga, smatra da bi njegovi mikro-domovi mogli pomoći u ublažavanju stambene krize u gradu. Njegovi maleni kućni dizajni su sve samo ne tipični, naime kućice su napravljene od betonske vodovodne cijevi, a njihov interijer opremljen je svim pogodnostima modernog doma.

Lawova kompanija James Law Cybertecture proizvela je cijevnu kućicu u koju u deset kvadrata stane kauč koji se rasklapa u krevet, police, mini frižider, mirkovalna pećnica i kupaonica s tušem.

Iako je dizajn kuće trenutno samo prototip, Law navodi kako ih u budućnosti planira prodavati, a njegov tim traži dozvole za početak gradnje.

Svaka kućica košta 15 hiljada dolara. To nije jeftino, ali je mnogo jeftinije od prosječne cijene novog doma u Hong Kongu. Naime, stan od šezdesetak kvadrata u ovom gradu košta nevjerovatnih 1,8 miliona dolara.

“U Hong Kongu mnogi žive u teškim uvjetima zbog iznimno visokih cijena kirija, troškova stanovanja i neadekvatnog javnog smještaja. A ove kućice su jeftinija alternativa”, rekao je Law.

Law vidi svoje cijevne kućice kao privremeno rješenje za nedostatak stambenog prostora u Hong Kongu. One bi mogle biti pozicionirane na neiskorištenom prostoru poput brodogradilišta, između zgrada ili čak ispod autocesta, prenosi Klix.

Biznis.ba