Hoteli u Kataru žele osoblje iz BiH

Luksuzni lanac htela “Wyndham” traži u BiH osblje za rad u Kataru, a oglas je raspisan na bh. sajtvima za traženje psla. Traže se radnici na šest pzicija.

Ovaj oglas je raspisan samo nekliko dana nakon što je luksuzni i svjetski pznati lanac htela “Ritz Carlton” raspisao oglas takođe za rad u Dohi, u kjem traži državljane BiH za rad na 12 pozicija.

Lanac “Wyndham” ima dva htela u Dhi. Jedan je “Wyndham Grand Regency Dha” u centru grada. Drugi je “Wyndham Dha West Bay”, smješten u srcu pslvnog dijela grada.

Inače, Katar je najbgatija država svijeta po prosječnom bgatstvu građana, ali je od pršle gdine u veoma lšim odsima sa susjedima. Saudijska Arabija i tri njena regionalna saveznika nametnula su eknomski embargo Kataru, zbog veza s Iranom i navdne pdrške terrizmu. Katar odbacuje sve optužbe.

Pitanje je da li je ovaj spor, i nedostatak radne snage, razlog zašto se ovi hteli okreću drugim tržištima rada i pkušavaju dvesti osblje iz udaljenih krajeva.

Državljani Katara su izrazita manjina u svjoj zemlji. Prema pdacima od 2016, od otprilike 2,6 miliona ljudi, na kliko se prcjenjivalo stanovništvo male arapske države u toj gdini, na Katarane otpada tek nešto više od 300.000, odnosno malo više od deset odsto.

BiH je, inače, u psljednje vrijeme ojačala veze s Katarom.

Biznis.ba / NN