Hrana i odjeća jeftiniji u augustu nego u julu, režije i obrazovanje skuplji

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u prosjeku niže za 0,1 odsto u odnosu na jul.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su jeftiniji za 0,2 odsto, odjeća i obuća, te namještaj i aparati za domaćinstvo za po 0,4 odsto, prevoz za 0,2 odsto, komunikacije za 0,1 odsto, rekreacija i kultura za 0,3 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,5 odsto.

U avgustu, u odnosu na jul, alkoholna pića i duvan u prosjeku su poskupjeli za 0,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 odsto, te obrazovanje za 0,2 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Nivo cijena u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 1,8 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupjeli za 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan za 5,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 2,9 odsto, zdravstvo za 2,2 odsto, prevoz za 11,5 odsto, rekreacija i kultura za 1,8 odsto, obrazovanje za 0,1 odsto, te restorani i hoteli za 0,5 odsto.

U avgustu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća u prosjeku je jeftinija za 9,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za jedan odsto, komunikacije za 0,1 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,6 odsto.

Biznis.ba