Hrvatska u Mostaru potražuje hiljade sezonskih radnika za turističku sezonu

Ovaj susret poslodavaca i studenata Sveučilište organizira u saradnji sa Studentskim zborom, Privrednom komorom Federacije BiH i Hrvatskom gospodarskokm komorom. HGK Županijska komora Split inicira događaj poput ovoga s ciljem aktivnijeg rješavanja akutnog problema nedostatka radne snage u sektorima turizma i ugostiteljstva.

Katarina Pavlović iz Valamar Riviere kaže kako zbog rasta ove kompanije svake godine rastu i potrebe za sezonskom radnom snagom, posebno kuhara i konobara, ali i sobarica, spremačica, radnika za recepciju…

“Predstavljamo sve naše destinacije, studenti mogu popuniti svoju biografiju i onda mi to prosljeđujemo našim kolegama. Mi ćemo ove godine imati do sedam hiljada zaposlenih, a od toga je veliki broj sezonaca”, kazala je Pavlović.

Darko Lendić iz Cluba Adriatic kaže kako je omjer na Jadranu da na jednog stalno uposlenog ide jedan sezonski radnik, za period od aprila do novembra koliko traje glavna sezona.

“Otvorena je lepeza brojnih radnih mjesta, posebno studentima i nezaposlenim radnicima za pošten i pristojno plaćen posao, sve ono što se kaže jedan kroz jedan, uredno i po zakonu. Samo za destinaciju Baška Voda mi tražimo sedamdesetak sezonaca”, kazao je Lendić.

Mario Tustonja, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, kaže kako je osim onog što studenata znaju i mogu važno i šta će privrednici s Jadrana ponuditi studentima.

“Studenti su kompetentna i zrela radna snaga koja zna kako na najbolji način dati svoj doprinos razvoju turizma i ugostiteljstva u Republici Hrvatskoj. Olakšica je ta da studenti tokom ljeta imaju slobodno vrijeme te se mogu posvetiti sezonskom radu na Jadranu”, kazao je Tustonja te naglasio kako se ovim želi pojačati i aktivnost studenata koja nekad zna izostati.

Biznis.ba / Klix.ba