Za most kod Bosanske Gradiške Hrvatska će dati 130 miliona KM

Hrvatska vlada u četvrtak je na sjednici donijela zaključak o financiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa spojnom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji financira Hrvatska 520,5 milijuna kuna bez PDV-a (oko 130 milijuna maraka).

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sporazumom između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji tog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste od 22. studenoga 2011., definiran je pravni okvir za zajedničku provedbu projekta.

Pritom se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH zadužuje da u ulozi koordinatora projekta, a u suradnji s nositeljem projekta, Hrvatskim cestama (HC), razmotri moguće modele njegova financiranja.

“S obzirom na veliku vrijednost projekta, razmotrit će se modeli financiranja kreditnim zaduženjem ili sufinanciranje sredstvima europskih fondova”, kazao je Butković.

Pritom, kreditno zaduženje ili sufinanciranje iz europskih fondova se odnosi na iznos od 242 milijuna kuna bez PDV-a, dok je ostatak financijskih sredstava od 278,5 milijuna kuna bez PDV-a, predviđen u financijskom planu HC-a za 2019. godinu, u iznosu od 75 milijuna kuna te projekcijama planova za 2020. i 2021. godinu, u iznosima od 130 milijuna kuna, odnosno 73,5 milijuna kuna.

Biznis.ba / FENA