Hrvatske tvrtke povećavaju plaće

Hrvatska poduzeća, suočena s kroničnim nedostatkom radne snage, odlučile su se za masovno povećanja plaća. Povećanje plaća već su najavile tvrtke Atlantic, Valamar, Pevec, Spin Valis, Belupo i druge.

– U sektoru trgovine sada već kontinuirano za potrebe turističke sezone nedostaje oko 3000 trgovaca. Deficit radne snage postoji i u metalskoj industriji, drvnoj, elektro, prehrambenoj, poljoprivredi… Tvrtke zbog smanjene mogućnosti izbora uzimaju i nekvalificirane radnike, same ih obučavaju i uvode u radni proces – izjavila je za Večernji list direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poduzetništva Milka Kosanović.

Dodala je kako se povišicama nastoji privući nove radnike, ali i spriječiti odlazak postojećih. Prema nekim procjenama Hrvatskoj nedostaje i do 100.000 radnika.

Trgovački lanac Pevec sljedeće će godine uložiti 20 milijuna kuna u plaće (oko 3 milijuna eura), pri čemu će najniža, radnika u maloprodaji i na skladištu, biti za tisuću 1000 kuna veća (oko 150 eura).

Iz Atlantic grupe također najavljuju izdvajanje dodatnih sredstava za povećanje plaća, kao i iz brojnih drugih hrvatskih tvrtki.

S 684 eura prosječne plaće Hrvatska se po tom parametru nalazi na 21. mjestu među 28 zemalja Europske unije.

Prosječno niže plaće imaju Slovačka, Poljska, Letonija, Litva, Mađarska, Rumunjska i Bugarska.

 

Biznis.ba / FENA