Hurtić: Ekonomija BiH i standard penzionera već duže trpe zbog političkih tenzija

Političke nestabilnosti ocjenjene su kao glavni krivac lošije kreditne pozicije Bosne i Hercegovine te viših kamata koje se plaćaju kako kod domaćih kreditora, tako i onih međunarodih.

Zlatko Hurtić, ekspert za razvojnu ekonomiju i vanjski saradnik Vlade Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako već duže vrijeme ekonomija Bosne i Hercegovine, a samim tim standard penzionera i drugih građana trpi ozbiljne posljedice zbog rastućih političkih tenzija koje obeshrabruju investiranje ne samo stranih nego i domaćih investitora.

“Samim tim ekonomski rast, te s tim u vezi rast zaposlenosti je daleko od potrebnog da bi imali značajniji porast plata, penzija… Primjer zaduženja Republike Srpske na Londonskoj berzi je očigledan jer upravo i uglavnom zbog političkih tenzija i velikog rizika otplate ovog duga penzioneri, uposleni i drugi građani ovog entiteta platit će nekoliko puta veći iznos kamata nego u slučaju drugih zemalja u regiji koje bilježe političku stabilnost”, kazao je Hurtić.

Vodeće svjetske agencije za procjenu kreditnog rizika poput Standard & Poor’s i Moody’s procjenu vrše za čitavu državu, tako da je trenutni rejting Bosne i Hercegovine B, odnosno B3. Prema klasifikaciji ovih međunarodnih finansijskih kuća, on se dakle vodi kao špekulativan i podložan visokom političkom riziku, što se u konačnici odražava na cijenu duga, a ponovo je došlo nakon zaduživanja Republike Srpske na Londonskoj berzi.

Ovo sve posebno dolazi do izražaja ukoliko se situacija u BiH poredi s ostalim zemljama iz okruženja poput Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koje su posljednjih godina također izašle na Londonsku berzu. Iako sve tri države imaju viši nivo duga od Bosne i Hercegovine, one su ipak plaćale dosta nižu kamatnu stopu, čak i za duži vremenski rok otplate.

Tako je Sjeverna Makedonija ove godine prodala sedmogodišnje obveznice po kamatnoj stopi od 1,625 posto, Crna Gora prošle godine sedmogodišnje obveznice po kamatnoj stopi od 1,875 posto, a Srbija 2019. godine desetgodišnje obveznice po kamatnoj stopi od 1,5 posto. RS je prodao svoje obveznice po kuponskoj stopi od 4,75 posto ili tri puta većoj nego su imale zemlje u regiji prilikom izlazaka na Londonsku berzu.

Biznis.ba / Klix.ba