IMPAKT prezentirao program Inkubator poslovnih ideja za Grad Zenicu

Kandidatima za izbor šest najboljih poslovnih ideja sa područja grada Zenica, u sklopu Informativne radionice, danas je prezentiran program IMPAKT – Inkubator poslovnih ideja, za koji je 10. augusta raspisan javni poziv.

Javni poziv je otvoren do 31. augusta, a zainteresirani za sudjelovanje u projektu sve informacije mogu dobiti na službenoj web stranici Grada Zenica.

– U saradnji s Gradskom upravom Zenica i ove godine provodimo Inkubator poslovnih ideja. Program smo uspjeli realizirati i prošle, zbog pandemije koronavirusa jako izazovne godine, a za posljedicu je imao pet podržanih biznisa na području Zenica – kazala je Venesa Omerhodžić Klempić, viša stručna saradnica za aktivne mjere zapošljavanja Investicijske fondacije IMPAKT.

Program se, ističe, sastoji i od edukativnog dijela, u sklopu kojeg će, u šest obaveznih termina, biti realizirana preduzetnička obuka. Kao rezultat obuke, kandidati izrađuju poslovni plan i poslovni model, koji će prezentirati Komisiji za validaciju, koja će odabrati šest poslovnih ideja koje će biti podržane.

– Poslije toga bit će organizirana stručna i mentorska podrška, za one koji budu izabrani u tih, šest poslovnih ideja koje ćemo podržati za ovu godinu. Podržat ćemo ih i sa po 5.000 KM bespovratnih sredstava, što smatramo da je, u ovom period, jako dobar podstrek za građane koji se usude da pokrenu vlastiti biznis. Novac mogu utrošiti za nabavku opreme, trajnih obrtnih sredstava, sirovina…Jednim dijelom i za renoviranje poslovnih prostora, ali ono za što se ne mogu utrošiti jeste zapošljavanje. To bi bila njihova obaveza – podvlači Omerhodžić-Klempić.

U toku septembra, napominje, od prijavljenih kandidata bit će formirana grupa, koja će brojati do 25 polaznika, koji će u septembru i oktobru proći preduzetničku obuku.

– Već početkom novembra znat ćemo kojih šest poslovnih ideja dobija ovu podršku, sa kojom ćemo dalje raditi i pružati im stručnu mentorsku podršku – kaže Omerhodžić-Klempić.

Prošle su godine, kaže, radili sa grupom od 20 kandidata te su podržali pet poslovnih ideja. Sve su se, podvlači, “zadržale u biznisu”, kao što i više od 95 posto, od preko 200 biznisa u cijeloj Bosni i Hercegovini, uspješno posluje.

Program se realizira uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju, a trenutno su otvoreni javni pozivi za Zenicu, Zavidoviće, Gračanicu, Zvornik…

Početkom godine realizirali su inkubatore i u nekim drugim lokalnim zajednicama, poput Banovića, Bijeljine, Bosanske Krupe…Plan za ovu godinu je podržati 50 do 100 biznisa u BiH.

 

(FENA)