Inspektori Federalne uprava za inspekcijske poslove izvršili 21.920 inspekcijskih nadzora

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u toku januara i februara 2020. godine izvršila 21.920 inspekcijskih nadzora, od toga 20.828 u prekograničnom i 1.092 u unutrašnjem prometu.

FUZIP je u tom periodu uzeo  836 uzoraka, izdao 268 fitocertifikata, te izdao  ukupno 21.116 rješenja, od kojih 20.828 u prekograničnom i 288 u unutrašnjem prometu.

Utvrđeno je 195 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 255.440,00 KM.

Također je utvrđen  iznos za naplatu od ukupno 887.776,75 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, pripadajuće takse, te izrečene dvije zabrane uvoza roba u prekograničnom prometu, saopćeno je iz FUZIP-a.

U nadzorima je učestvovalo svih deset inspektorata FUZIP-a u unutrašnjem prometu, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te Sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca 2020. godine iznose 1.143.216,75 KM.

Prema dostupnim podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u spomenutom periodu zatekli 186 osoba na radu ‘nacrno’.

U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da su u vršenju inspekcijskih nadzora, kao i u prethodnoj godini, ustrajavali  na održavanju kontinuiteta.

– Akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unapređenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine – izjavio je Ajdinović.

Rezultati rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca tekuće godine pokazuju povećanje ukupnog broja izvršenih nadzora u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvršeno ukupno 19.762 nadzora. Povećan broj izdatih rješenja o otklanjanju nedostataka potvrđuje opredjeljeljenje Federalne uprave za inspekcijske poslove da se represivno djelovanje u najvećoj mogućoj mjeri zamijeni preventivnim i korektivnim djelovanjem. Naime, kaznena politika nije pravac djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, već proizilazi iz stepena kršenja pravnih propisa i procjene rizika kod subjekata nadzora, navodi se u saopćenju.

Tokom 2020. godine, u okviru aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, pitanje fiskalizacije i izdavanja fiskalnih računa će biti jedno od prioritetnih područja zajedničkog djelovanja inspekcijskih organa u FBiH.

Iz FUZIP-a je najavljen  početak novog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u borbi protiv sive ekonomije, koji će se realizovati u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove počev od 16.3.2020. godine i trajati do kraja 2020. godine.

FUZIP poziva  privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

FUZIP ovim putem obavještava javnost da, iako kadrovski ograničeni, posebnu pažnju i veliku energiju smo uložili u reorganizaciju i preraspodjelu poslova u Sektoru granične inspekcije gdje smo povodom širenja korona virusa pojačali inspekcijske nadzore i u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dodijelili posebna ovlaštenja za federalne sanitarne inspektore zadužene za kontrolu lica na graničnim prijelazima i aerodromu Sarajevo.

FUZIP apeluje na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte:
telefon za prijave 033 /22 66 44, e-mail [email protected], te poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6 Sarajevo.

(Biznis.ba)