Inspektori u RS-u kaznili obveznike s 51.500 KM, najviše zbog neizdavanja fiskalnih računa

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske (RS) od juče provode akciju pojačane kontrole poreskih obveznika na 11 lokacija na području gradova Banja Luka i Prijedor, s akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika, saopćila je ta uprava.

Prilikom kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase, kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja s evidentiranim knjigovodstvenim stanjem, što Poreskoj upravi može koristiti ubuduće za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, putem primjene indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice procjenom.

U toku akcije kontrolisani su obveznici: „Mala Stanica“, „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“, „Jova Bar“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“, „Milky Onassis“, „Plan B“, „Alegro“ sa područja Banjaluke i „Voulez Vous“ iz Prijedora.

Kod deset obveznika su utvrđene nepravilnosti za koje je uručeno 13 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 51.500 KM, a neki su kažnjeni po dva osnova.

Prilikom kontrole prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa kod tri poreska obveznika, i to „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“ i „Bona Fides“, zatečeni su neprijavljeni radnici te uručeni prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 KM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika: „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“ te poreskih obveznika „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“ d.o.o, „Jova Bar“, „Plan B“ i „Alegro“. Za utvrđene prekršaje, poreski obveznici su novčano kažnjeni s ukupno 42.000 KM i biće im zabranjen rad na 30 dana ako u roku od 72 sata ne dostave Poreskoj upravi dokaz da su uplatili kaznu.

Kod obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđena je nepravilnost -onemogućavanje prenosa podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske, što je takođe kažnjivo prema Zakonu o fiskalnim kasama,pa je navedeni obveznik prekršajno sankcionisan novčanom kaznom.

Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih s terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS te provedenih analiza rizika, prema kojima je bilo  određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi i ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Poreska uprava Republike Srpske će i u narednom periodu, nastaviti akcije posebnih kontrola onih poreskih obveznika za koje ima indicija o padu poreske discipline.

S tim u vezi, Uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise i dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju poreskih obaveza, jer cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima, navedeno je u saopćenju.

(FENA)