Intel ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dvije fabrike čipova

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger saopštio je da će ova američka tehnološka kompanija investirati 20 milijardi dolara u izgradnju dva nova pogona za proizvodnju čipova u SAD.

“Trasiramo put za novu eru inovacija i liderstvo Intelovih proizoda”, rekao je, gostujući na televiziji CNN, Pat Geslinger, koji je na čelu kompanije tek oko mjesec dana.

Cilj kompanij je, ističe, da ponovo potvrdi svoju poziciju neprikosnovenog lidera u industriji poluprovodnika, koju je prema tvrdnjama mnogih stručnjaka izgubila u posljednjih nekoliko godina.

Akcije Intela su skočile u utorak, nakon objave ove vijesti, za više od 6 odsto na trgovanju poslije zatvaranja berze, dok su dionice konkurentske kompanije AMD pale za preko 2 odsto.

Intel takođe planira da pokrene novu poslovnu jedinicu, Intel Faundri Servisis, koja bi se bavila proizvodnjom čipova koje su osmislile druge kompanije.

Ova najava dolazi u jeku globalne nestašice čipova, koja je izazvala poremećaje u brojnim industrijama – od automobilske do industrije video igara, primećuje CNN.

Takođe dolazi skoro godinu dana nakon što je Intel ponudio da pomogne američkoj vladi da poveća domaće kapacitete za proizvodnju poluprovodnika, čime bi, po mišljenju nekih američkih zvaničnika, bila ojačana nacionalna bezbijednost, budući da najnovija generacija mikročipova ima ključnu primenu vojnom i odbrambenom sektoru.

Agencija Rojters izveštava da će intel graditi dvije nove fabrike poluprovodnika u Arizoni, čime će “stati na crtu” azijskim proizvođačima čipova koji dominiraju u ovom sektoru.

Cilj Intela je da preokrene tehnološki balans snaga u korist SAD i Evrope, jer zvaničnike na oba kontinenta zabrinjava koncentracija proizvodnje čipova na Tajvanu, s obzirom na zategnute odnose koje imaju sa Kinom, dodaje britanska agencija.

 

Biznis.ba / Tanjug