Interes za domaćom jabukom u porastu

Interes za domaćom jabukom je u porastu i izuzetno je važno da domaći proizvođači nađu put do lokalnih kupaca, kazao je Dragan Zorić, agronom iz Prijedora, koji radi na organizaciji poslova u poljoprivrednoj apoteci i upravljanju voćnjacima u sklopu kompanije ‘Agroplus’.

Prvo je, prema njegovim riječima, potrebno postaviti standard kojim ćemo garantovati kvalitetu naše domaće jabuke.

– To radimo ovdje u Prijedoru, a želimo to proširiti dalje. Drugo je razviti mrežu proizvođača koji sarađuju, povezuju se, te mogu osigurati adekvatnu opskrbljenost – od lokalne trgovine do velikih marketa. I ono što još želimo postići u ‘Agroplusu’ je istinsko povezivanje sa proizvođačima – naveo je Zorić.

Svaki poljoprivrednik, kako je dodao, može kroz to prepoznati šansu za širenje proizvodnje, ali istovremeno trebaju raditi na tome da podižu hladnjače, šire mrežu efikasnog transporta i zajednički se nametnu konkurenciji, kako iz regije, tako i iz nekih zemalja Evropske unije koje imaju šta ponuditi kada je u pitanju jabuka.

Kompanija ‘Agroplus’ je pokrenuta investicijom iz dijaspore od Enise Larsson, koja živi i radi u Švedskoj, a saradnja sa Draganom Zorićem traje koliko i samo postojanje ovog preduzeća.

Njihova inicijativa je prepoznata od USAID Projekta „Diaspora Invest“ kroz osiguranje tehničke podrške za ostvarivanje napretka u poslovanju.

– Način na koji smo se povezali te dobro iskustvo koje već imamo prava je poruka i drugim investitorima. Nadam se da će prijedorske jabuke naći put do naših kupaca širom zemlje – poručio je Zorić, saopćeno je iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

 

Biznis.ba / FENA