Interventne mjere Vlade ZDK-a na suzbijanju posljedica koronavirusa

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je izmjene programa utroška sredstva Ministarstva za privredu, čime su stvoreni uvjeti za realizaciju prve interventne mjere na suzbijanju posljedica pandemije koronavirusa u privredi.

Privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, a koji nisu otpuštali radnike, Ministarstvo za privredu će subvencionirati 50 posto neto plaće za mart te cjelokupan iznos minimalne plaće za april.

Prema riječima ministra za privredu Zlatka Jelića, javni poziv za subvencioniranje dijela plaće za mart bit će raspisan najkasnije do četvrtka, a bit će otvoren 15 dana.

– Pozivam privredne subjekte koji su dobili zabranu rada da se prijave i ostvare pravo na subvenciju. Pošto očekujemo veliki broj zahtjeva, Vladi ćemo na sedmičnom nivou dostavljati odluke o odobravanju subvencija kako bi što prije realizirali isplatu sredstava – rekao je Jelić, nakon 13. vanredne sjednice Vlade ZDK, dodajući da će javni poziv za dodjelu subvencije za mjesec april biti objavljen početkom maja.

Premijer ZDK Mirza Ganić je rekao da će procedure odobravanja sredstva biti maksimalno pojednostavljene, kako bi se privrednicima omogućilo da što lakše dođu do pomoći.

– Dogovorili smo da javni poziv bude što jednostavniji, a resorno ministarstvo će službenim kanalima tražiti podatke od Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje – rekao je Ganić.

Programom je, također, predviđeno izdvajanje sredstava za subvencioniranje kamate za korisnike kredita iz Kreditno garancijskog fonda, a za ovu subvenciju će moći da apliciraju mala i srednja preduzeća te subjekti u uslužnim djelatnostima.

Vlada ZDK je na današnjoj sjednici fleksibilizirala kriterije za odobravanje sredstava iz Fonda, kako bi pomogla očuvanje kratkoročne likvidnosti malih i srednjih preduzeća u okolnostima pandemije. Kreditno-garancijski fond iznosi 1,5 miliona KM i funkcionira na revolving principu, a maksimalan iznos kredita je do 100.000 KM.

– Prema odluci Vlade, sredstva iz KGF-a, pored osnovnih sredstava, mogu se koristiti i za obrtna sredstva i repromaterijal te sufinansiranje najmanje 50 posto poreza i doprinosa na plaće zadržanih radnika – rekla je direktorica Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Đenana Čolaković, dodajući da će prioritet imati sve proizvodne i uslužne djelatnosti kojima se olakšava prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA)