Investicije u energetsku efikasnost industrije isplate se nakon godinu do dvije

Investiranje u povećanje energetske efikasnosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je na radionici “Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti – praktični primjeri i studije slučaja” koja se održava danas u Sarajevu.

Navedeno je da procenat energije koju je moguće uštediti povećanjem efikasnosti varira u zavisnosti od vrste industrije i proizvodnih procesa, ali da je to u prosjeku 15 posto.

Savjetnik Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za mala preduzeća Zihnija Hasović rekao je da je EBRD u BiH kroz dva cilkusa dosad plasirala 75 miliona eura kredita za projekte energetske efikasnosti.

– Trenutno imamo kreditnu liniju za konkurentnost i približavanje standardima Evropske unije u vrijednosti 20 miliona eura putem tri lokalne banke, a koja je otvorena i za projekte povećanja energetske efikasnosti industrijskih procesa – dodao je Hasović.

Pojasnio je da EBRD osigrava i oko 50 posto grant sredstava za projekte revizije energetske efikasnosti za kompanije koje žele da dobiju presjek stanja o gubljenju resursa i efikasnosti proizvodnih procesa.

Hasović je naveo da je EBRD angažirao konsultanta koji besplatno pomaže kompanijama da osmisle projektnu ideju i verificira projekt prije nego što predaju zahtjev za kredit.

Radionica se održava u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

Biznis.ba / FENA