INZ objavio ‘Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima’

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas objavio brošuru “Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima” koja je dostupna u elektronskom formatu.

Brošura je rezultat znanja i aktivnosti stručnjaka Instituta u toku priprema i samog protupandemijskog djelovanja od početka ove godine. Besplatno se može preuzeti sa internet prezentacije Instituta, inz.ba.

– Vodič je namijenjen svim proizvodnim pogonima koji su pogođeni nekom biosigurnosnom prijetnjom, a direktan povod je aktuelna pandemija novog koronavirusa Covid-19. Biosigurnosne mjere se primjenjuju radi smanjenja rizika unosa bakterija, virusa ili drugih mikroorganizama u životnu i radnu sredinu ljudi. ove mjere su se pokazale kao najbolje u sprečavanju unosa zaraze ili preveniranja kao i kod suzbijanja širenja zaraze. Primjenjuju se i kod prestanka opasnosti od širenja zarazne bolesti -izjavio je menadžer za kvalitet Instituta Benjamin Čaušević.

Cilj vodiča je da pomogne organizacijama da adekvatno procijene potencijalne krizne situacije, gdje bi moglo doći do širenja zarazne bolesti, te da urade svoje planove samokontrole i mjera, specifičnih za njihov proizvodni proces i radno okruženje. U vodiču su preporuke za kreiranje internih planova zaštite i njihov primjenu kod krizne situacije uzrokovane zarazom u nekoj kompaniji, bez obzira na njenu veličinu, osnovni grafikoni potrebnog postupanja, kao i uzorci neophodnih formulara u ovakvim situacijama.

Bitno je istaći da su krizni štabovi civilne zaštite nekih kantona, poput Zeničko-dobojskog, početkom ove sedmice donijeli odluke kojima se svim kompanijama, koje imaju 20 i više radnika, nalaže da u kratkom roku izrade planove poslovanja i djelovanja u uvjetima pandemije, ukoliko ih već nemaju, pa im ovaj vodič može biti koristan zbog svoje praktične primjene, kao temelj za izradu tih planova.

– Kada govorimo o prevenciji širenja zaraze treba voditi računa ne samo na radnom mjesto nego i svojim domovima. Budući da je čovjek u većini slučajeva direktni prenosnik zarazne bolesti, potrebno je da prilagodi svoje ponašanje u kriznoj situaciji  i uslovima rada. Svi proizvodni pogoni trebaju imati stroga pravila lične higijene koja trebaju biti u formi uputstva i izložena na vidnom mjestu (zidu) ili napisana u brošurama. Uputstva treba da pokrivaju područja lične higijene, čistoće odjeće i rukovanje hranom – dodao je Čaušević.

U svim kriznim situacijama potrebno je da se razmišlja prvenstveno o zdravlju ljudi, ali i o racionalnom korištenju svih zaštitnih sredstava uključujući i dezinfekciona sredstva, ali i da se adekvatno zbrinjavanje otpada. Iz INZ-a u saopćenju za javnost poručuju da je najbitnije da svi zaposleni i njihove porodice ostanu zdravi, da radom obezbijede bolje uslove za svoje porodice i uspjeh cijelog društva.

(Biznis.ba )