Island zbog pada broja turista na ivici recesije

Ogroman pad broja turista nakon stečaja vazduhoplovne kompanije Wow Air, gurnuo je Island na ivicu recesije, koja će prema procjenama Centralne banke biti prilično duboka.

Kako navodi Poslovni dnevnik, analitičari predviđaju pad BDP-a i do 1,9 odsto.

Bankrot Wow Air- a snažno se negativno odrazio na malu ostrvsku naciju u sjevernom Atlantiku, koja je spektakularni oporavak od financijske krize izgradila upravo na procvatu turističke industrije.

Priliv turista postao je izraženiji nakon što je na nekoliko lokacija na ostrvu snimana serija “Igra prijestola”.

Zvanični statistički podaci pokazuju da je Island 2010. posjetilo 488.000 turista, da bi ta brojka do 2017. eksplodirala na 2,24 miliona posjetilaca.

To je rezultiralo snažnim udjelom turizma u zaradi tamošnje privrede u stranoj valuti, koji je skočio sa 26,4 odsto u 2013. na 42 odsto u 2017. godini, odnosno na 503,3 milijarde islandskih kruna (3 i po milijarde evra).

Međutim, trrenutne turističke brojke izgledaju vrlo sumorno. Kako piše Bloomberg, turističke posjete u maju smanjene su za 24 odsto na godišnjem nivou.

Pored toga, rezervacije za špic sezone izgledaju dosta slabo. Za cijelu ovu godinu predviđa se pad turističkih dolazaka za 17 odsto.

To je, navodi Poslovni dnevnik, skoro istovremeno poljuljalo privredu.

Nakon 20 tromjesečja neprekidnog rasta BDP-a, što je najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u modernoj islandskoj istoriji, ekonomski analitičari predviđaju da ove godine dolazi recesija.

Obim pada privrede razlikuje se u zavisnosti od procjene, ali najviše pesimizma iskazala je Arion banka koja predviđa pad od 1,9 odsto.

Stopa nezaposlenosti, iako i dalje niska u globalnim okvirima, sa tri odsto sa početka godine porasla je na 3,6 odsto.

Kako bi ojačala rast, Centralna banka je u maju smanjila kamatnu stopu za 0,5 odsto

“Spremni smo za mogućnost dublje recesije, a podaci o turističkim posetama sugerišu da bi do toga moglo doći”, rekao je za Bloomberg guverner Centralne banke Mar Gudmundson.

 

( NN)