Isović: Broj zaposlenih smanjio se za više od 15 hiljada

Broj zaposlenih u FBiH do jučerašnjeg dana smanjio se za više od 15.000, potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Porezne uprave (PU) FBiH Šerif Isović.

PUFBiH od početka pandemije koronavirusa radi u smanjenom kapacitetu, a najveći dio svojih zaposlenika odmah je poslala na godišnje odmore. Zatim je preduzela mjere zaštite kako poreznih obveznika, tako i građana i zaposlenika.

Ograničen je ulazak stranaka u PUFBiH, koji su upućeni da svoje prijave podnose putem maila, faksa ili pošte.

Zaposlenici PUFBiH u ovako skromnim uslovima i u dosta reduciranom broju, naglašava Isović, uspijevaju izvršiti svoje ključne zadatke, a prvenstveno se tu misli na odjave i prijave radnika.

Isović potcrtava da su zaposlenici PUFBiH u prethodnih 13 radnih obradili 24.507 prijava i odjava u registru poreznih obveznika. Od tog broja su oko 4.580 bile prijave novih, a 19.000 odjava starih zaposlenika. To znači da se do jučerašnjeg dana broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 zaposlenika.

Isović ističe da je osnovni cilj PUFBiH da i u ovim teškim uslovima bude što bolji servis poreskim obveznicima.

– Očekujući ovaj novi zakon produžili smo rok za podnošenje svih poreskih prijava do 30. aprila. Stoga ja molim poreske obveznike da ovo poštuju – govorio Isović.

PUFBiH na svojim serverima preko fiskalnih uređaja prati evidentiranje prometa poreskih obveznika koji trenutno rade. Pozvao je poreske obveznike da prijavljuju svoje prihode koje stječu u vrijeme pandemije.

 

Biznis.ba