Istraživanje: 25 posto velikih preduzeća u EU koristi robote

Velika preduzeća koja zapošljavaju 250 ili više osoba puno više koriste robote u obavljanju svoje djelatnosti nego li je to slučaj sa srednjim i malim preduzećima, pokazalo je istraživanje Eurostata.

U 2018. godini u Europskoj uniji 25 posto velikih preduzeća koristilo je robote, naspram 12 posto srednjih preduzeća koja zapošljavaju od 49 do 250 osoba, te pet posto malih preduzeća koja zapošljavaju od 10 do 49 zaposlenika.

Preduzeća su češće koristila industrijske od servisnih robota. Industrijski roboti najčešće su se koristili u proizvodnom sektoru, dok su se servisni roboti koristili u proizvodnji i trgovini na malo.

Preduzeća koja su koristila servisne robote koristila su ih uglavnom za sisteme upravljanja skladištima u 44 posto preduzeća, zatim za poslove čišćenja i zbrinjavanja otpada u 21 posto, te za montažne radove također u 21 posto preduzeća.

Najveći udio preduzeća koja koriste industrijske ili uslužne robote zabilježen je u Španiji, i to 11 posto, Danskoj i Finskoj po 10 posto i Italiji 9 posto.

Najmanji udio preduzeća koja u svojoj djelatnosti koriste robote zabilježen je na Cipru jedan posto, zatim Estoniji, Grčkoj, Litvi, Mađarskoj i Rumunjskoj, po 3 posto.

Biznis.ba / FENA