Italijanska sela plaćaju 28.000 eura svim zainteresovanim za useljenje

Ako ste nekada razmišljali o novom početku, selidbi u neko od italijanskih sela i malih gradova – oduševit će vas ponuda italijanskih vlasti. Naime, oni planiraju platiti 28.000 eura svima koji usele u neku od kućica na planini ili pored mora – ali za to imaju dva uslova.

Vlasti u italijanskoj regiji Calabria imaju novi plan za rješavanje problema smanjivanja populacije u gradovima i selima. Objavili su posebnu ponudu – platit će po 28.000 eura svima koji su zainteresovani da usele u neku od kuća koje su već godinama napuštene.

Bova (Foto: Boghi Piu Belli D'Italia)
Bova (Foto: Boghi Piu Belli D’Italia)

Međutim, italijanske vlasti navode važan uslov koji moraju ispuniti svi zainteresovani – potrebno je iskoristiti novac za pokretanje vlastitog biznisa ili za ulaganje u neki od već postojećih lokalnih preduzeća.

Osim toga, u obzir dolaze samo osobe mlađe od 40 godina te moraju preseliti u Calabriu unutar 90 dana od momenta kada njihova aplikacija bude prihvaćena. Italijanske vlasti se nadaju da će na ovaj način privuči mlade ljude koji žele raditi i osnivati porodicu, te da će tako revitalizirati cijelu regiju.

Ova ponuda trenutno je povezana sa selima: Aieta, San Donato di Ninea, Santa Severina, Albidona, Civita, Caccuri, Sant’Agata del Bianco, Samo and Precacore i Bova.

Aieta (Foto: Boghi Piu Belli D'Italia)
Aieta (Foto: Boghi Piu Belli D’Italia)

Podsjetimo, ovo nije prvi put da italijanske vlasti kroz posebne ponude pokušavaju privući ljude da žive u malim selima. Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji trend prodaje kuća za jedan euro, a sve u cilju revitaliziranja lokacija iz kojih Italijani odlaze u veće gradove u potrazi za poslom.

Biznis.ba