Iz RS-a traže sastanak sa Šarovićem i Vujanovićem te kupovinu nafte u B.Brodu

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković najavio je danas sastanak s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem i federalnim ministom trgovine Zlatanom Vujanovićem na kojem bi se razgovaralo o načinima djelovanja koje bi uticalo na smanjenje cijene goriva.

– Ne možemo se više optuživati ko je više ili manje kriv za akcize, PDV…, već moramo zajedno razgovarati. Mi ćemo pozvati Šarovića i Vujanovića da dođu u Banju Luku kako bi našli rješenje kako izaći iz ove krize – ustvrdio je Gluhaković.

Nakon sjednice entitetske vlade on je na konferenicji za novinare rekao da je gorivo od ponoći jeftnije na pojedinim benzinskim pumpama u tom bh.entitetu, a zavisno od regije i vrste goriva cijene će biti 2,11 do 2,29 KM.

Podsjetio je i da je u bijeljinskoj regiji i do 20 feninga niža cijena goriva u odnosu na Banju Luku, a distributeri u RS-u će, kaže, razmotriti mogućnost smanjenja marži, koje sad iznose 22 feninga po litri.

U RS-u insistiraju i da, kako je ustvrdio, oni koji kupuju uvoznu naftu to rade u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

-Zašto se u Federaciji BiH na 600 pumpi uvozi gorivo iz inostranstva, a ne kupuje se iz RS. Sve su to pitanja zbog kojih je cijena goriva ovolika – rekao je ministar trgovine i turizma RS-a.

Biznis.ba / FENA