Jaguar Land Rover potvrdio ukidanje 4.500 radnih mjesta

Britanska kompanija Jaguar Land Rover (JLR) potvrdila je da će ukinuti 4.500 radnih mjesta zbog sve manje potražnje za njenim automobilima u Kini, ali i velikoj neizvjesnosti oko toga šta će se dogoditi nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

Proizvođač luksuznih automobila saopštio je da se većina smanjenja radnih mjesta odnosi na kancelarijske pozicije, jer kompanija želi da pojednostavi upravljačku strukturu. Jaguar Land Rover trenutno zapošljava oko 44.000 ljudi u Velikoj Britaniji, a smanjenje radnih mjesta uglavnom će se odnositi na tu radnu snagu.

Kompanija, koja je u vlasništvu indijskog konglomerata Tata, prošle godine je predstavila plan zaokreta u poslovanju vrijedan 2,5 milijardi funti (oko 2,75 milijardi eura), kako bi se pokušala nositi s efektima Brexita, trgovinskog rata SAD-a i Kine i novih evropskih standarda o emisiji štetnih gasova.

Izvršni direktor Ralf Speth istakao je da JLR “preduzima odlučne akcije koje bi trebale pomoći u ostvarivanju dugoročnog rasta”.

JLR ima proizvodne pogone u Slovačkoj, Kini i Engleskoj.

Biznis.ba / AA