Johnson & Johnson mora platiti 572 miliona dolara zbog poticanja ovisnosti

Američki farmaceutski div Johnson & Johnson dužan je platiti 572 miliona dolara odštete tužitelju, državi Oklahomi zbog uloge u poticanju ovisnosti o opioidnim lijekovima, stoji u historijskoj sudskoj presudi te se pojašnjava da je farmaceutska firma odgovorna za povećanje broja ovisnika o opioidima, kao i za predoziranje pojedinaca njihovim lijekovima.

Uprava firme odmah nakon presude najavila je žalbu na presudu. Sudija Thad Balkman presudu je pročitao u ponedjeljak nakon osmosedmičnog suđenja.

Riječ je o prvoj od više od hiljadu tužbi podnesenih širom Sjedinjenih Država protiv farmaceutskih firmi koje proizvode i na različite načine reklamiraju opioidne lijekove.

Balkman je pojasnio kako dokazi upućuju na to da su zbunjujući marketinški i promidžbeni potezi firme utjecali na povećanje stope ovisnosti o opioidima i na predoziranje brojnih njihovih korisnika.

Sudija je kazao i da je J&J promovisao svoje lijekove uvjeravajući liječnike i pacijente da se bol ne liječi u dovoljnoj mjeri te da njihovi “lijekovi predstavljaju mali rizik kada je posrijedi zloupotreba i navikavanje”.

“Optuženi su koristili izraz ‘pseudoovisnost’ nastojeći uvjeriti ljekare da pacijenti koji pokazuju znakove ovisnosti zapravo ne pate od ovisnosti, već da oni (ljekari) nisu učinili dovoljno na suzbijanju boli”, pojasnio je sudija.

Iznos koji firma mora isplatiti kao odštetu iskoristit će se za prevenciju, njegu i liječenje ovisnika o opioidima te kao pomoć njihovim porodicama u Oklahomi.

“Kriza s opioidnim lijekovima predstavlja neposrednu opasnost i prijetnju stanovništvu Oklahome”, kazao je sudija Balkman.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio je podatak po kojem se opioidi povezuju sa smrću od predoziranja gotovo 400.000 osoba u Sjedinjenim državama u razdoblju od 1999. do 2017.

Državno odvjetništvo Oklahome tvrdi da je od 2000. godine u toj američkoj saveznoj državi od predoziranja opioidima umrlo oko 6.000 osoba.

Tužitelji su tražili odštetu u iznosu od 17 milijardi dolara.

Biznis.ba / Hina