Junckerov plan doprinio oporavku ulaganja u Europu

Strasbourg, 2018. április 18. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 18-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

S pomoću Plana ulaganja za Europu, Junckerova plana, četiri godine nakon njegova donošenja ponovno je postignuta održiva razina ulaganja u Europi, objavila je danas u svom priopćenju Europska komisija.

Junckerov plan donesen je u studenome 2014. godine kako bi se promijenio negativan trend smanjenja razina ulaganja i potaknuo gospodarski oporavak u Europi. Zahvaljujući Junckerovu planu BDP Europske unije se povećao za 0,6 posto, a do 2020. godine taj bi broj trebao dosegnuti 1,3 posto.

Plan ulaganja premašio je svoj početni cilj i očekivanja te su dosad njime mobilizirana ulaganja u vrijednosti od 360 milijardi eura, od čega dvije trećine potječe iz privatnih sredstava.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) je mjera Junckerovog plana koju su zajednički pokrenuli Europska investicijska banaka (EIB), Europski investicijski fond (EIF) i Europska komisija radi potpore premošćivanju investicijskog jaza u EU mobiliziranjem privatnih sredstava za strateška ulaganja, i on je danas postao referentno mjerilo za ulaganja koja EU podupire unutar i izvan Unije.

Fokus EFSU-a je na projektima koji imaju veću rizičnost od projekata koji su prihvatljivi za kreditiranja u uobičajenom poslovanju.

Procjenjuje se da je Europski fond za strateška ulaganja već pridonio otvaranju više od 750 000 radnih mjesta, a do 2020. godine taj će broj narasti na 1,4 milijuna, što će imati pozitivan učinak na milijune europskih kućanstava.

Zahvaljujući inovativnom pristupu ulaganjima i korištenju ograničenih količina javnih sredstava u kombinaciji s proračunskim jamstvom EU-a za Grupu Europske investicijske banke, znatna privatna i javna sredstva mobilizirana su i nastavljaju se mobilizirati za ulaganja u strateške sektore gospodarstva EU-a, kao što su infrastruktura i stanovanje, istraživanje i razvoj, nove tehnologije i metode proizvodnje, obrazovanje i vještine te prelazak na niskougljično gospodarstvo, stoji u priopćenju.

 

Biznis.ba / FENA