KIA zabilježila odličnu majsku globalnu prodaju

Iz korporacije Kia javljaju kako su prošli mjesec ukupno prodali 245.994 vozila, što je povećanje od 49 odsto u odnosu na maj prošle godine.

 

Kod nas dobro poznati sportski terenac Sportage je sa 32.322 prodata primjerka predvodio rast globalne prodaje, a uz njega su se iskazali kompaktna limuzina K3 (27.784 prodata primjerka) i sportski terenac Seltos (20.974 vozila) koji se ne prodaju u Evropi.

Kia je u Koreji prodala 47.901 vozilo, što je 6 odsto manje nego u maju lani. Na domaćem tržištu najprodavaniji su bili jednovolumen Carnival i sportski terenac Sorento.

Prodaja van Koreje je u odnosu na maj 2020. godine skočila za 74 odsto na ukupno 198.093 vozila Kia. Prodajno su prednjačili sportski terenac Sportage i Seltos, dok su uspjehu Kije u velikoj mjeri doprinijeli i kompaktna limuzina K3 i Rio (hatchback, limuzina).

Ovaj veliki skok u određenoj mjeri je i posljedica oporavka globalne potražnje, koja je usporila na početku epidemije COVID-19. Zasluge za dobre prodajne rezultate ima i nastavak rasta prodaje na ključnim tržištima, kao što su npr. SAD, prenosi klix.ba.

Kia će i dalje biti fokusirana na implementaciju srednjoročne i dugoročne poslovne strategije ‘Plan S’ te će se više posvetiti povećanju prodaje i profitabilnosti, što će joj omogućiti novi modeli, uključujući novi električni model EV6 i novi Sportage.

Biznis.ba