Kina naoružava Srbiju: Donirana vojna oprema od 4 miliona eura

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo, obišao je u kasarni “Narodni heroj Stevica Jovanović” u Pančevu prikaz dijela sredstava i opreme koju je Narodna Republika Kina donirala Vojsci Srbije.

Prema riječima ministra Vulina, Kina je ovom najnovijom donacijom još jednom pokazala koliko cijeni prijateljstvo Srbije i Vojsku Srbije.

“Do sada, Narodna Republika Kina izdvojila je osam miliona i devetsto hiljada eura kroz različite donacije za našu vojsku, a ova donacija iznosi gotovo četiri miliona eura” rekao je Vulin i poručio da Vojska Srbije veoma cijeni prijateljstvo sa Narodnooslobodilačkom armijom Kine.

Kako je naveo, lični odnosi vrhovnih komandanata dvaju zemalja, predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Si Đinpinga, stvorili su mogućnost za dalji razvoj međusobnih odnosa i otvorili sva vrata kada je u pitanju odnos sa Ministarstvom odbrane.

Vulin kaže da su Kina i Srbija čelični prijatelji, i da se podržavaju u svim međunarodnim forumima.

“Ovdje možemo da vidimo koliko Vojska Srbije ima pomoći i koliko ima poštovanja od Narodnooslobodilačke armije Kine. Za naše inženjerijske jedinice ovo je velika podrška i velika pomoć. Mi ćemo po prvi put poslije ko zna koliko decenija imati čitav jedan bataljon koji je opremljen najnovijom tehnikom, svim novim stvarima, svim onim što će mnogo pomoći prvenstveno našim građanima, lokalnim samoupravama, civilima, svima kojima je pomoć potrebna i kada treba da se probije put i kada je poplava i kada treba da se raščisti snijeg”, poručio je Vulin.

Zahvaljujući donaciji NR Kine, Vojska Srbije imaće još više mogućnosti da pomogne svojoj zemlji i svom narodu, objašnjava ministar Vulin, koji je uz ličnu zahvalnost za pomoć Narodnooslobodilačkoj armiji Kine, izrazio i nadu da će se odnosi dvije armije i dalje produbljivati, a pomoć poput ove nastaviti.

Ambasadorka Čen Bo izjavila je da joj je veoma drago što su pripadnici Vojske Srbije zadovoljni dobijenim sredstvima i obukom za korišćenje sredstava.

“Drago mi je što će inžinjerijske mašine i vozila biti korisna za razvoj srpske vojske. Smatram saradnju naše dvije vojske sastavnim dijelom našeg sveobuhvatnog partnerstva. Nedavna posjeta našeg potpredsjednika Centralne Vojne Komisije Srbiji bila je veoma uspješna, a to ima veliki značaj za jačanje saradnje naše dvije vojske u budućnosti”, rekla je ambasadorka Bo.

Ona je dodala da ministar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović pridaju veliki značaj saradnji dvije vojske, što kineska strana veoma cijeni.

Vojsci Srbije Narodna Republika Kina donirala je 40 sredstava, od kojih je na današnjem prikazu predstavljeno 28 sredstava, u koja spadaju samohodne inžinjerijske mašine, motorna vozila, sredstva integralnog transporta i specijalna vozila.

Prema riječima zamjenika komandanta Riječne flotile pukovnika Dragana Bojića, donirana sredstva, prvenstveno inžinjerijske mašine, u mnogome će unaprijediti operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžinjerijskih i protivinžinjerijskih dejstava i, takođe, imati primjenu prilikom otklanjanja posljedica elementarnih i drugih tehničkih i tehnoloških katastrofa.

Biznis.ba