Kina zabilježila najslabiji ekonomski rast od 2009. godine

Kineski ekonomski rast u trećem kvartalu tekuće godine najslabiji je od vrhunca globalne finansijske krize 2009. godine, dok je višegodišnja kampanja u suočavanju s dužničkom krizom i strahovima od trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, počela da pokazuje i posljedice.

Kineske vlasti pokušavaju da se suoče s brojnim izazovima, dok su strahovanja od usporenog finansijskog rasta izazvala turbulencije na domaćim berzama, a nagli pad vrijednosti nacionalnog juana u odnosu na dolar pojačao je zabrinutost među prognozerima ekonomskog rasta.

Ekonomski rast u trećem kvartalu ove godine iznosi 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, manje od 6,7 posto u drugom kvartalu, saopćio je Nacionalni zavod za statistiku. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju ekonomski rast od 6,6 posto u kvartalu između jula i septembra.

To je najslabiji zabilježeni kvartalni rast BDP-a od 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu.

– Trend usporavanja se jača uprkos obećanja kineskih vlasti da će ohrabriti domaća ulaganja kako bi pomogla ekonomiji. Unutrašnji trendovi pokazali su se slabijim od neočekivano jakog izvoza – izjavio je Kota Hirayama, visoki ekonomski analitičar tržišta u razvoju u SMBC Nikko Securities u Tokiju.

 

Biznis.ba / FENA