Klas: Nema bojazni od gladi, zaliha pšenice ima dovoljno

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o formiranje stavke u budžetu za saniranje posljedica pandemije koronavirusa na privredu kantona u iznosu od pet miliona KM.

To je jedna od dvije donesene odluke, a drugom je formirano Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogađenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

– Radi boljih kontakata sa privrednicima Ministarstvo se uvezalo sa Privrednom komorom KS-a koja je ponudila jedan pojednostavljeni upitnik da bi poslodavcima bilo olakšano dostavljanje podataka i koji će biti grupisani po sektorima i dostavljeni Koorinacionom odboru na razmatranje – kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić

Kaže da je ministarstvo obavilo kontakte sa snabdjevačima hranom koji su istakli da rade u otežanim uvjetima, da je prijevoz uposlenika usporen, kao i transport, ali da u skladištima imaju dovoljno robe za kontinuirano snabdijevanje grada.

Naglašavaju da i dalje dobro komuniciraju sa dugogodišnjim dobavljačima, koji su garant dobrog snabdijevanja.

Najavio je da će kvasac biti dostavljen u ponedjeljak u maloprodaju, da na lageru ima dovoljno sjemenskog materijala za povrće, da u maloprodaji i veleprodaji ima dovoljno sadnog materijala.

Naglasio je da nisu prekinuti određeni građevinski radovi, kao i radovi u šumarstvu, te da posao mogu obavljati u propisanim uslovima.

Direktor “Klasa” Boris Brković poručio je da nema bojazni od gladi, te da zaliha pšenice ima dovoljno. Ističe da ovo preduzeće svaki dan proizvodi oko 400.000 kilograma brašna i plasira ga trgovinama u KS-u i širom BiH.

Naglasio je da je potražnja za brašnom izuzetno povećana, te da je to jedini razlog zašto ga nema na policama trgovinskih objekata. Mišljenja je da, zbog toga, treba pokazati građansku solidarnost i ne pretjerivati pri kupovini ove namirnice.

Istakao je također da je hljeb koji proizvodi „Klas“ siguran za upotrebu, jer je propisno upakovan i higijenski ispravan, termički obrađen proizvod sa rokom trajanja 30 dana, i dustupan u prodaji u dovoljnim količinama.

Predsjednik Privrede komore KS Muamer Mahmutović pozvao je sve privrednike u KS-u da popune upitnik, koji je dostupan na web stranici Privredne komore KS, sa podacima o problemima sa kojima se suočavaju.

– Sve što privrednici ne mogu iznijeti u tom upitniku, a smatraju da je relevantno, mogu uraditi na drugi način. Unutar Privredne komore postoje Savjeti za privredu koji pokrivaju sve privredne oblasti. Na toj istoj web stranici, pored linka za upitnik dostupni su i savjeti kao i email adrese osoba zaduzenih za pojedine savjete po granama privrede. Molim privrednike da sve upite, probleme, kao i prijedloge rješenja dostve na te email adrese kako bi bili upućeni prema Koordinacionom tijelu – naglasio je Mahmutović, saopćeno je iz Vlade KS

( FENA)