Koga štiti sindikat Kreke: Bivši direktori uništili rudnik pa uhljebljeni u administraciju

U kontekstu aktuelnih dešavanja u rudniku “Kreka” saopćenjem za javnost se oglasila i Direkcija ovog Društva.

 

– Uzimajući u obzir da je ovo Društvo u periodu I – VI 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od cca 13 miliona, te da se trenutno suočava sa privremenim zastojem u proizvodnji koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, a zbog čega se Društvo trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, v.d. Direktora Društva i Prokurista Društva su dana 12.08.2021 godine donijeli Odluku o utvrđivanju liste radnika Društva koji se upućuje na prekid rada, navodi se u saopćenju.

Dodaju da je Odlukom prekid rada predviđen za 111 radnika koji trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja Društva.

– Napominjemo da niti jedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa ovog Društva, zaključuje se u saopćenju kojeg potpisuju v.d. direktora Husein Trumić i prokurista Adil Bašić.

Na ovaj način demantirane su ranije je tvrdnje Sindikat da će se na “čekanje“ uputi 30 posto rudara i da je to razlog najavljenog generalnog štrajka. Naime, iz zvanične potvrde uprave jasno je da se radi o administraciji, ali i da se radi o 5 posto uposlenih na administrativnim poslovima.

Vijesti.ba u posjedu su spiska radnika koji se upućuju na prekid, a među njima je najveći broj onih koji su Kreku i doveli u nezavidnu situciju u kakvoj se nalazi danas. Radi se o bivšim direktorima, članovima uprave, rukovodiocima sektroa , pomoćnicima.

Među njima je i bivši direktor Osman Bleković koji je nakon direktorske pozicije raspoređen na mjesto rukovodioca Službe projektovanja. Bleković je bio osuđivan na godinu dana uslovne kazne zbog nezakonitih radnji. Bleković je poznat i po tome što je kao direktor Rudnika Kreka nije uplaćivao doprinose sebi i radnicima. Nakon što je smijenjen on je kao građanin Osman Bleković tužio Kreku što mu tokom njegovog direktorskog mandata nisu uplaćivani doprinosi. Dobio je presudu i odštetu od 70 hiljada maraka, a zbog toga su Kreki bili blokirani računi.

S toga se postavlja opravdano pitanje – koga zapravo štiti sindikat Kreke!?

 

D.N

(Biznis.ba)