Korona “ugasila” 21.000 radnih mjesta u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je na kraju svibnja 2021. godine na evidenciji Zavod za zapošljavanje (ZZZ CG) bilo 56.385 nezaposlenih ili gotovo za 21 tisuću više nego na dan proglašenja epidemije koronavirusa, 14. ožujka prošle godine, kada ih je bilo 35.429.

Ako se usporede podaci iz svibnja prošle i svibnja ove godine, broj nezaposlenih je povećan za 14.191 osoba, s lanjskih 42.194 osobe na 56.385, dok je stopa nezaposlenosti porasla sa 17,89 postotaka na 24,3 posto, piše Pobjeda.

“Prema službenim statističkim podacima, najveći pad broja zaposlenih zabilježen je u djelatnostima trgovina na veliko i malo, i popravka motornih vozila i motocikala. U ovim djelatnostima je na kraju 2019. godine bilo 39.834 zaposlena, dok je na kraju 2020. godine bilo registrirano 34.922 zaposlenih”, rekla je za Pobjedu zamjenica generalnog tajnika Unije samostalnih sindikata Crne Gore (US SCG) Ivana Mihajlović.

Dodala je da su upravo u tim djelatnostima najviše zastupljeni ugovori o radu na određeno vrijeme, koji usljed krize izazvane koronavirusom značajnom broju zaposlenih nisu produžavani.

“S druge strane, u ovom kontekstu, trebalo bi imati u vidu i činjenicu da smo tijekom 2020. bili suočeni s brojnim izazovima koji su drastično uticali na prošlogodišnju turističku sezonu, usljed čega nije bilo potrebe za angažiranjem većeg broja osoba u trgovini, što je bio slučaj sa sezonskim poslovima u svim prethodnim godinama”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje je li po mišljenju sindikata država, odnosno vlada, uradila dovoljno da se sačuvaju radna mjesta, ona je ocijenila da je epidemija ogolila stvarnost, pokazala da neoliberalizam stoji na klimavim nogama i da tržišta, bez jake intervencije države, ne mogu sama riješiti probleme s kojima se suočavaju, prenosi Tanjug.

Biznis.ba / FENA