Košarac i Alagić: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Turske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu novoimenovanog ambasadora BiH u Turskoj Adisa Alagića, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dviju zemalja.

Sagovornici su usaglasili da je važno razvijati bilateralnu saradnju BiH i Turske, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije u cilju uspostavljanja efikasnijeg spoljnotrgovinskog prometa između kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH sa turskom stranom.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. Ministar Košarac podsjetio je da se ovaj dokument trenutno nalazi u proceduri u institucijama BiH, ocijenivši da bi ugovor o slobodnoj trgovini unaprijedio spoljnotrgovinski promet između kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH sa turskim firmama.

Ministar Košarac i ambasador Alagić konstatovali su da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanak bilateralnog trgovinskog komiteta između BiH i Turske, kao i trilateralni trgovinski komitet BiH – Srbija – Turska, nakon implementacije izbornih rezultata u Srbiji.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Alagića o izvozu goveđeg mesa u Tursku, s fokusom na zahtjev za povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu, čime bi otvorena kvota bila 5.000 tona umjesto dosadašnjih 3.000 tona.

”Opredijeljeni smo da razvijamo posao plasmana goveđeg mesa na tursko tržište. Ukoliko bismo u Tursku izvezli unutrašnje zalihe, nastale zbog umanjenog lokalnog konzuma usljed epidemije COVID-19, to će biti najbolji mogući način da zaštitimo domaću proizvodnju”, poručio je ministar Košarac, podsjetivši da je o mogućnosti povećanja kvote za izvoz nedavno razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem.

Biznis.ba