Košarac i Sattler o oporavku poljoprivrede i turizma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o aktuelnim temama i saniranju posljedica COVID-19 pandemije na privredu u BiH.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Sattlera o potrebi za dodatnim angažmanom u spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum u BiH usljed pandemije korona virusa.
On je zatražio podršku od ambasadora Sattlera u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU. U tom kontekstu, ambasador Sattler izrazio je opredjeljenje da se razmotri podrška u skladu sa definisanim procedurama i praksama zemalja regiona.

Na sastanku je razgovarano o pomoći i oporavku turizma, budući da je ovaj sektor najviše pogođen pandemijom COVID-19. Sagovornici su razmijenili mišljenje o projektima koje EU realizuje u cilju podrške domaćem turističkom sektoru, te konstatovali da je ova privredna grana od izuzetne važnosti za lokalni razvoj, posebno nakon pandemije korona virusa. Ambasador Sattler je istakao važnost izrade Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja bi omogućila korištenje sredstava EU za ovaj sektor.

Bilateralni susret ministra Košarca i ambasadora Sattlera u sjedištu Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma o saradnji na Projektu biciklističke staze Sarajevo – Pale, kojem su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te načelnici opština Pale i Istočni Stari Grad Boško Jugović i Bojo Gašanović, te predstavnik sarajevske opštine Stari Grad.

Biznis.ba