Košarac i Stijović o zajedničkom ekonomskom nastupu BiH i Crne Gore

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandrom Stijovićem o unapređenju saradnje i poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o saradnji BiH i Crne Gore u svjetlu procesa evropskih integracija. Ministar Košarac istakao je da je proces evropskih integracija glavni spoljnopolitički prioritet BiH.

Imajući u vidu da je Crna Gora u pogledu približavanja EU u naprednijem stadijumu u odnosu na BiH, ministri Košarac i Stijović usaglasili su da će u narednom periodu, u skladu sa ustavnim nadležnostima i u koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, zajednički raditi na razmjeni iskustava u pripremi pregovaračkih pozicija za poglavlja koja se tiču oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva, kao i korišćenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU i učešća u IPA programu prekogranične saradnje sa Crnom Gorom.

Sagovornici su ukazali na potrebu saradnje i razmjene iskustava u približavanju zakonodavstvu EU, a naročito iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, voća i povrća, te na potrebu poslovno-tehničke saradnje u oblasti prerađivačke industrije voća i povrća, kao i dorade i prerade ljekovitog bilja, ali i saradnje u organizaciji zajedničkih seminara i radionica Tehničke pomoći (TAIEX) koju pruža Evropska komisija.

Ministri Košarac i Stijović poseban fokus tokom razgovora stavili su na korišćenje međunarodnih finansijskih sredstava kako bi se unaprijedila saradnja u oblasti stočarstva između BiH i Crne Gore. Ministar Košarac rekao je da je poljoprivreda u primarnoj nadležnosti entiteta, te najavio da će u narednih 15 dana organizovati sastanak sa ministrom Stijovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem kako bi se razgovaralo prerađivačkim kapacitetima Hercegovine, s naglaskom na mogućnost povezivanja Gacka i Nikšića u tom pogledu.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkom nastupu BiH i Crne Gore na većim tržištima, poput tržišta NR Kine, te korišćenju potencijala i usluga luke Bar u pružanju spoljnotrgovinskog prometa.

Govoreći o značaju integrisanih graničnih prelaza, sagovornici su ocijenili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati aktivnosti na formiranju integrisanih graničnih prelaza Deleuša i Zupci, što će biti značajan iskorak za pospješivanje trgovine i privrednih veza BiH i Crne Gore.

Ministri Košarac i Stijović takođe su potvrdili spremnost da zajedno sa nadležnim predstavnicima Srbije aktivno rade na rješavanju problema otpada, koji plutajući rijekom Drinom završi kod Hidroelektrane Višegrad, ugrožavajući njen rad. Ministar Košarac zaključio je da je neophodno riješiti ovo pitanje na regionalnom nivou kako bi se sačuvala energetska stabilnost i omogućio neometan rad HE Višegrad.

(Biznis.ba)