Košarac: Jednostran potez Hrvatske na štetu bh. privrede

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas vanrednu konferenciju za novinare povodom informacije da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza sa BiH.

Podsjetimo, radi se o graničnim prijelazima Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša-Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i Osoje-Vinjani Gornji.

Ovakav potez hrvatskih vlasti Košarac je ocijenio neprihvatljivim jer, kako je kazao, može prouzrokovati veliki zastoj u plasmanu robe i ozbiljno ugroziti ekonomsku i finansijsku opravdanost i poslovnu zajednicu BiH time što bi bio povećan transportni trošak.

Košarac ističe da je ovdje riječ o jednostranoj odluci Hrvatske, te dodaje kako vjeruje da se ona može ispraviti jer je veoma važno da imamo dobre odnose s Hrvatskom i EU.

– Vjerujem i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno djelovati, jer ovo pitanje trebamo tretirati kroz angažman tog ministarstva – poručio je ministar.

Ističe kako ovdje imamo problem “i mi i privrednici, s obzirom da trebamo biti u funkciji obezbjeđenja što boljih uslova za nesmetan protok robe”.

Podsjeća da je u toku dana imao razgovore s predstavnicima poslovne zajednice i Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, iz koje su najavili da će svojim kontaktima u EU pokušati utjecati na ovu odluku hrvatskih vlasti.

Najavio je da će i šefa Delegacije EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera obavijestiti kako smatraju da se ovakve jednostrane odluke hrvatskih struktura trebaju promijeniti. Košarac je dodao da je pokrenut niz aktivnosti i s Crnom Gorom kako bi se poboljšao protok transporta na graničnim prijelazima, te kako bi gužve na granicama bile zaustavljene.

 

Biznis.ba