Košarac: Od 13. aprila u funkciji sistem zelenih prioritetnih traka za lakši promet vitalnih proizvoda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će u ponedjeljak, 13. aprila, biti pušten sistem zelenih prioritetnih traka u regionu Zapadnog Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

Ministar Košarac potvrdio je da je ovu informaciju sinoć zvanično objavio Sekretarijat CEFTA-e.

”Zelene trake su otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda. Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe“, rekao je ministar Košarac.

On je podsjetio da je na početku epidemije korona virusa zatražio 24-časovno radno vrijeme veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomkih odnosa BiH, kako bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

”Što se tiče naše strane, veterinarski inspektori su u potpunosti spremni da od ponedjeljka preuzmu ovaj posao“, dodao je ministar Košarac.

Kako bi se dodatno osigurao brz protok najosnovnijih proizvoda, CEFTA strane su, na predlog CEFTA Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda, koji će imati olakšani promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

”CEFTA lista sadrži najvažnije proizvode – hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba CEFTA strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati”, objasnio je ministar Košarac.
Kako je istakao, nadograđen sistem elektronske razmjene podataka (SEED) koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

”SEED sistem će elektronskim putem slati podatke carini i drugim graničnim službama”, dodao je ministar Košarac, navodeći da sistem počinje sa radom u ponedeljak, sa tim da će se dva aspekta u vezi sa prednajavom postavljati i tokom nedjelje.

Ministar Košarac ocijenio je izuzetno značajnim početak funkcionisanja sistema zelenih prioritetnih traka, ističući da je BiH spremna da se u punom kapacitetu prilagodi novim uslovima.

S druge strane, ministar Košarac rekao je i da je u prvim danima moguće očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica CEFTA-e u smislu adaptacije na nove uslove. Ipak, vjeruje da će poteškoće biti prevaziđene u narednih deset dana.

”Budući da je realno očekivati da svi neće dostaviti svoje kontakte do ponedjeljka, sistem će raditi i za te prelaze, ali će prednajavu dobijati samo carina na svom terminalu, te je moguće da će dan, dva biti slabija koordinacija sa inspekcijama kod prioritetnog prolaza”, rekao je ministar Košarac.

Kako svaka CEFTA strana ima sopstveni informacioni sistem za tranzit, a SEED preuzima podatke od tih sistema, očekuje se da će u prvim danima implementacije dolaziti do grešaka, u smislu da se ne registruje prednajava za prioritetne kamione u tranzitu na nekim prelazima.

”Oni će se tada usmjeravati na regularne trake, iako imaju pravo prolaza prioritetnom trakom”, naveo je ministar Košarac.

Biznis.ba