Košarac: Predložit ćemo uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputit će Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Ta odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Vijeća ministara BiH traži uvođenje takvih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

– U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apeliram na kolege iz Vijeća ministara BiH da podržimo ovu odluku – poručio je ministar.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu s procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se takva odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Košarac rekao je da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

-Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH, ali domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera – naglasio je ministar Košarac.

Napominje da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Biznis.ba / FENA