Košarac s Hrvatskom pronašao rješenje problema bh. izvoznika

Foto: FENA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o problemima s kojima se suočavaju izvozno orijentisani poljoprivrednici iz RS-a i FBiH prilikom plasmana proizvoda u EU zbog skraćivanja radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

Košarac kaže kako je tražio da svi zastoji budu prekinuti, da se omogući nesmetan transport robe preko graničnih prijelaza. Radi se o, naveo je, poljoprivrednim proizvodima, sezonskoj robi.

– S hrvatskom stranom sam postigao jednu vrstu razumijevanja, a to je da naši izvoznici moraju 24 sata prije izvoza robe preko granice najaviti svoj dolazak na granični prijelaz. To je obaveza koju imaju i kroz EU Traces, gdje je Hrvatska obavezna da posao nakon toga završi u zadatom roku – pojašnjava ministar.

Napominje da je trenutno radno vrijeme fitosanitarne inspekcije na graničnim prijelazima s Hrvatskom od 7-15 sati. Međutim, dodaje, postignut je dogovor da će sva roba, čiji je dolazak najavljen 24 sata ranije, biti pregledana na vrijeme.

Prema njegovim riječima, to znači da će fitosanitarni inspektori ostajati duže kako bi pregledali sve što je najavljeno za taj dan.

Košarac navodi da će se za sve što nije najavljeno morati čekati, a radno vrijeme za takvu robu neće se produžavati.

Ministar ističe i kako vjeruje da će se ovaj dogovor poštovati i da će prethodno najavljena roba iz BiH biti prioritet, te da neće dolaziti do zastoja.

Ako se obim posla poveća i bude potrebe za tim, potcrtao je kako postoji mogućnost da se dodatno produži radno vrijeme inspekcije, ali uz prethodnu najavu od 24 sata ranije, jer su takav sistem i standardi.

Za narednu sedmicu najavio je posjetu graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci kako bi se uvjerio da se prijevoz robe vrši nesmetano.

Ako se ovaj dogovor ne bude poštovao, Košarac je poručio kako će biti spreman i za neka druga rješenja.

Biznis.ba