Košarac sa Cormack o ekonomiji i pitanju Ustavnog suda BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas prvu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, koja boravi u posjeti BiH.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. Sagovornici su razmijenili mišljenje o negativnom uticaju korona virusa na ekonomiju u BiH, te izrazili zabrinutost da bi dalji razvoj i širenje ovog virusa mogli ugroziti poslovne odnose i kontakt između kompanija i institucija u BiH.

Tokom današnjeg susreta bilo je riječi i o razvoju energetskog sektora u BiH. U tom kontekstu, naglašeno je da je neophodno prilagoditi legislativnu BiH pravnoj stečevini EU, s fokusom na ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa.

Sagovornici su istakli potrebu da BiH što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije, te konstatovali da je potrebno usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih derivata.

Ministar Košarac i prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a Cormack osvrnuli su se i na političke odnose u BiH nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj. Ministar Košarac rekao je da je pitanje Ustavnog suda BiH političko iz aspekta nezadovoljstva dva konstitutivna naroda u BiH načinom funkcionisanja ove institucije, kao i prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(Biznisi.ba)