Košarac: Ukoliko bude potrebno zabranit ćemo izvoz određenih roba

Sve kompanije u BiH koje budu imale problema u vanjskotrgovinskom prometu trebaju obavijestiti nadležne privredne komore koje će zajedno s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rješavati probleme.

Kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, nakon sastanka s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS, Privredne komore FBiH, Privredne komore Brčko Distrikta te Unije udruženja poslodavaca RS i Udruženja poslodavaca FBiH,VTK BiH će biti glavni centar za prikupljanje informacija koje će prenositi njegovom ministarstvu s ciljem hitne reakcije kako bi se pomoglo preduzećima, posebno onima koji se bave transportom, a koji su imali mnogo problema proteklih dana.

“Ono što je potpuno jasno, a na osnovu analiza u okviru kojih je anketirano 250 preduzeća, najveće posljedice već izražaju prerađivačke kompanije, transportne, odnosno mala i srednja preduzeća i svakako turizam. Već oko 850.000 noćenja je otkazano u turističkim kapacitetima. Svjesni smo činjenice da ćemo pored ovih dnevnih problema imati velike izražene posljedice po privreduu BiH. Tražit ćemo rješenja, ovo je postupak koji će trajati dugo”, rekao je Košarac.

Istakao je kako su na današnjem sastanku razgovarali o tome na koji način pomoći privredi kada su u pitanju uplata poreza i doprinosa, uplata poreza na dobit.

“Vlada RS je donijela određene odluke, danas je proširena sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti doneseni određeni zaključci, sutra ćemo imati dodatni sastanak s Privrednom komorom FBiH, a ja ću kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imati više sastanaka s nadležnim ministarstvima u entitetima kako bi donije nacrte zaključaka i bili na usluzi privredi u BiH”, rekao je ministar.

Na upit reportera N1 Semira Mustafića da li postoji mogućnost da se u narednim danima zabrani izvoz hemijskih potrepština koje nedostaju na bh. tržištu, Košarac je odgovorio da će u narednim danima donijeti i odluke koje se tiču eventualne zabrane izvoza određenih roba poput higijenskih potrepština među kojima su i dezinfekciona sredstva. Naglasio je kako nema problem s tim da donese takvu vrstu odluke uprkos tome da li će BiH neki od sporazuma prekršiti jer je cilj prvobitno zaštiti građane BiH.

Dodao je kako ga raduje činjenica da svi akteri današnjeg sastanka izražavaju brigu za zdravlje svojih zaposelnih i poručio kako je zdravlje svakog čovjeka u BiH vrlo važno.

Poručio je kako su razgovarali i s trgovačkim lancima i da će biti donesene mjere da se cijene namirnica zamrznu i ne bude povećanja, naglasivši kako neće dozvolti da neko bogati na račun građana u ovakvim situacijama.

Biznis.ba / N1