Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane uskoro u funkciji, otvoreno pitanje upravljanja

Stanovnicima sarajevskog naselja Ciglane od danas je ponovo na raspolaganju kosi lift, koji će u početku biti besplatan, do utvrđivanje ko će biti odgovoran za njegovo upravljanje i održavanje.

Završetak rekontrukcije ozvaničili su predstavnici Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo koji su sa 800.000 KM finansirali obnovu. Općina je obezbijedila 525.000, a Vlada 300.000 KM.

Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić zahvalio je svima koji su doprinijeli da mještani Ciglana ponovo dobiju kosi lift, koji im je od velikog značaja.

– Ponosan sam što smo riješili ovaj problem, ovo je dobar odgovor onima kojima lift treba i onima koji su bili pesimisti. Sada imamo još otvoreno pitanje upravljanja i održavanja kosog lifta – rekao je Ajnadžić.

Istakao je da Vijeće Općine Centar nije dalo saglasnost za formiranje firme koja će upravljati kosim liftom tako da je potrebno naći drugo rješenje.

– Ja nudim rješenje, neka kosi lift preuzme Gras, Sarajevo d.o.o. ili neko treći, ali mi ne možemo upravljati kosim liftom. Volio bih da što prije nađemo rješenje – naveo je Ajnadžić te najavio da će Općina što prije pribaviti sve papire koji su potrebni za funkcioniranje lifta.

Rekonstrukcija kosog lifta bio je pilot projekt saradnje Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Općine Centar, početak njihove saradnje, a direktor ovog zavoda Mirza Hulusić novinarima je kazao da su uspjeli i da su zadovoljni.

Najavio je da će općina Centar u narednoj godini biti veliko gradilište.

Završetku rekonstrukcije prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je istakao da je kosi lift još jedan od simbola Sarajeva te zahvalio svima koji su dali podršku ovom projektu.

Obećao je da će Grad uraditi sve da pitanje upravljanja bude riješeno čim prije.

Lift nije radio, prema informacijama mještana, oko godinu dana.

Biznis.ba / FENA