“Kosmos” na licitaciji nudi milionski vrijedne nekretnine

Banjalučki “Kosmos” traži kupca za poslovnu zgradu i dio zemljišta u krugu preduzeća po ukupnoj početnoj prodajnoj cijeni od 4,55 miliona maraka.

Licitacija je zakazana za 14. avgust, a prijave su otvorene do 9. avgusta.

Za učešće u postupku licitacije ponuđači su dužni uplatiti kauciju u visini od 50.000 maraka na račun preduzeća.

“Razlog za prodaju se nalazi u planu restrukturiranja preduzeća, prema kojem se moramo riješiti dijela neperspektivne imovine, što i činimo. Novcem od prodaje će biti namirene poreske obaveze prema državi”, kazao je za “Nezavisne” Dušan Vještica, direktor “Kosmosa”.

Inače, dio neperspektivne imovine je prodat u ranijem periodu. Vještica kaže kako se zemljište prodaje u skladu s parcelizacijom s obzirom na to da je “Kosmos” bio jedna katastarska čestica.

Prema njegovim riječima, restrukturiranje se vrši u skladu s planom, dok u poslovanju ovog preduzeća nema većih problema.

“Posla imamo standardno. Mašinski dio posluje s Evropskom unijom, tačnije Njemačkom i Austrijom, a dio raketnog programa se odnosi na Srbiju. Treći segment našeg poslovanja je energetika i ona se odnosi uglavnom na lokalno tržište”, kaže Vještica.

Podsjećamo, ovo preduzeće koje je nekada bilo gigant u namjenskoj industriji u zadnjem kvartalu 2016. godine ušlo je u proces finansijskog restrukturiranja, gdje je s povjeriocima koji su potraživali preko 20 miliona maraka postiglo sporazum o načinu namirenja i tako izbjeglo stečaj.

Godinu dana kasnije, nakon 11 godina u nizu, su pozitivno poslovali i ostvarili dobit od 2,5 miliona maraka. Prošle godine dobit je iznosila oko 1,2 miliona KM.

Te 2018. godine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije pronašli su strateškog partnera za koga remontuju i opravljaju, čime su sebi na duži period obezbijedili siguran izvor prihoda.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, kaže da preduzeće redovno isplaćuje bruto plate, ali da postoji problem kod isplate zaostalih dugovanja iz prethodnog perioda, za koje se “Kosmos” obavezao da će ih izmiriti u 36 mjesečnih rata.

Zbog toga, dodaje on, pojedini radnici podnose zahtjev za izvršenje i prijete blokadom računa.

“Stava sam da to nikako ne bi trebalo raditi”, kazao je Peulić.

Inače, kako “Nezavisne” saznaju, u toku su pregovori Vlade RS i menadžmenta preduzeća o kreditnom zaduženju kojim bi se ovaj problem konačno zatvorio.

Biznis.ba / NN