KS: Podrška okolišnim projektima

Predstavnici Kantona Sarajevo i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine izrazili su podršku projektima “Snabdijevanje toplotnom energijom iz Termoelektrane ‘Kakanj'” i “Čista rijeka Miljacka”.

Podrška je izražena na sastanku premijera Kantona Edina Forte i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damira Filipovića s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, na kojem je razgovarano o aktuelnim, kao i planirani projektima iz oblasti zaštite okoliša na području ovog kantona, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Direktor Fonda Fuad Čibukčić je naveo da je u proteklom periodu, pored aktivnosti na realizaciji i sufinansiranju projekata zaštite okoliša i energijske efikasnosti na teritoriji Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Fond aktivno učestvovao i u zagovaranju konkretnih rješenja u oblasti zaštite zraka i voda na području Kantona. Strateško opredjeljenje Fonda je podrška realizaciji dva kapitalna projekta, a to su “Snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” i “Čista rijeka Miljacka”.

Predstavnici Kantona su ovom prilikom prezentirali glavne ciljeve i dosadašnje projektne aktivnosti te izrazili spremnost za zajedničko institucionalno djelovanje i usklađivanje aktivnosti s ciljem planiranja realizacije okolišnih projekata na području KS.

Premijer Forto je predložio da Fond Vladi uputi konkretnu inicijativu s očekivanom dinamikom realizacije projekta “Snabdijevanja toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” budući da je KS već obezbijedio Studiju poboljšanja i proširenja daljinskog grijanja, čijom se implementacijom očekuje prevencija zagađenja zraka u KS.

Ministar Filipović je zatražio dodatne informacije u vezi s projektom “Čista rijeka Miljacka” u kontekstu planiranih zahvata, posebno imajući u vidu nedavne informacije o najavi izgradnje HE na rijeci Miljacki, a koja bi mogla imati negativne posljedice na stanje voda i generalno na okoliš u Kantonu Sarajevo.

Izražena je podrška Fondu za ažuriranje Studije “Čista rijeka Miljacka” kako bi se dobila lista usklađenih projekata i aktivnosti na slivu, prvenstveno onih koji se odnose na rješavanje problema ispuštanja sanitarnih otpadnih voda u vodotoke.

Biznis.ba / FENA