KS – Visoke takse i nedostatak kadrova najveći problemi u ugostiteljstvu

Predstavnici Udruženja ugostitelja KS na današnjem sastanku sa ministrom finansija u Vladi KS Amelom Kovačevićem, ministrom privrede Harisom Bašićem i zastupnikom u Skupštini KS Zvonkom Marićem istakli su neke od najvažnijih problema sa kojima se susreću uposleni u ovom sektoru.

Kako je ova oblast uređena federalnim, kantonalnim i općinskim propisima, za iznalaženje boljih rješenja uređenja sektora ugostiteljstva i turizma potrebno je djelovanje svih nadležnih.

Pitanje parafiskalnih nameta opterećuje cjelokupnu privredu pa tako i ovaj sektor. Promjene u ovoj oblasti su već najavljene, a kako je istakao ministar Kovačević, ubrzo će se krenuti u reformu oblasti kantonalnih taksi. Zajednički je interes, istaknuto je danas, da se privrednicima, tako i ugostiteljima koji tek započinju svoj biznis prva godina poslovanja olakaša kroz smanjenje ili oslobađanje o plaćanju parafiskalnih nameta.

– Mi smo taj proces već pokrenuli. Kreiranje boljeg poslovnog okruženja jedan je od važnih pravaca djelovanje Vlade i Skupštine. U domenu svoje nadležnosti, Kanton Sarajevo će kroz izmjene zakonske legislative, stvarati bolje i lakše uslove poslovanja – poručio je ministar Kovačević.

Problem nedostatka kvalificiranog kadra u ugostiteljstvu evidentan je i u Kantonu Sarajevo. Iz Udruženja potenciraju još šire programe prekvalifikacije kao i proširivanje upisnih kvota u pojedinim srednjim školama kako bi se došlo do nedostajućeg kadra, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

 

(FENA)