Kukić: Neko debelo mora odgovarati za kriminal u Aluminiju; šta kriju od Vlade!?

Akademik Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako je paradoks dopis koji je Uprava Aluminija poslala Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva FBiH u kojem ih obavještava da ne mogu dobiti uvod u traženu dokumentaciju.

“Prvo, paradoks je da menadžment jedne firme svom vlasniku kaže kako on nema pravo uvida u dokumentaciju koja je u vezi s tom firmom, na što god se ta dokumentacija odnosila, pogotovo ako su u pitanju finansijski efekti, ali i sve ostalo”, kaže Kukić.

Drugo, nastavlja naš sagovornik, činjenica da uprava Aluminija na taj način postupi prema vlasniku kapitala, govori o tome kako ta uprava nikada Federaciju BiH nije doživljavala kao vlasnika kapitala u Aluminiju.

“Treće, uprava to nije uradila na svoju ruku, nego po nalogu onih koji su čitavo vrijeme operirali pojmovima da su Aluminij, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet ne vlasništvo FBiH već Hrvata u FBiH”, smatra Slavo Kukić.

Četvto, dodaje profesor Kukić, ako je taj nalog došao od onih koji izdaju tu vrstu naloga upravi Aluminija, onda se postavlja pitanje šta je motiv da upravi Aluminija, oni kao stvarni naredbodavci, nalože da ne dostavlja informacije Vladi FBiH kao vlasniku kapitala.

“Ne krije li se iza te zabrane ili tog naloga strah da će preko tih informacija koje Vlada FBiH može dobiti, raskrinkati se kriminal koji je sve ove godine u Aluminiju činjen”, pita se Kukić.

On dodaje kako ne može tvrditi ništa, samo postavlja pitanje o kojem vrijedi razmisliti.

Na pitanje hoće li i treba li neko krivično odgovarati za kriminal u Aluminiju i da li je kasno za to, Kukić odgovara da nije.

“Da se upotrijebim jednim terminom koji se koristi kada je u pitanju visoko obrazovanje; nikad nije kasno”, ističe on.

Ali, dodaje Kukić, ako su informacije s kojima je izašla uprava Elektroprivrede BiH, a potom i resorni federalni ministar u vezi s cijenom električne energije koja je išla prema Aluminiju tačne, onda te informacije same po sebi nalažu Tužilaštvu BiH i organima gonjena da pozadinu tih cijena struje ispitaju.

On kaže kako zbog javnosti treba ponoviti dio tih informacija.

“Prema ugovorima s Elektroprivredom BiH, Aluminij tokom 2017. dobijao struju od Eektroprivrede BiH po cijeni, prvo od 38 eura da bi ona tokom godije pala na 30 ili 32 eura,a da je uprava Aluminija, iako je cijena struje bila ispod tržišne, raskinula ugovor da bi nedugo zatim s Elektroprivredom HZ HB sklopila ugovor po kojem je cijena struje plaćana 78 eura”, podsjeća on.

Akademiki Kukić naglašava kako neko za to ipak mora odgovarati.

“Ako su te informacije tačne, onda ulazak Tužilaštva BiH je nešto što se podrazumijeva, jer informacije po sebi upućuju na kriminal zbog kojeg neko mora debelo odgovarati”, zaključio je Slavo Kukić.

(Vijesti.ba)