Leposavić: Tržište malina se oporavlja, treba nastaviti proizvodnju

Leposavić je danas u Tuzli održao predavanje domaćim malinarima u sklopu aktivnosti USAID/Sweden Farma II, kao i onima koji su zainteresirani za ovu granu poljoprivrede, ponajviše o trenutnom stanju na svjetskom tržištu jagodičastog voća, prije svega malina, ali i borovnica i jagoda.

“Naglasak je trenutno na malinama zbog loših iskustava u prethodnom periodu i prisutnog nezadovoljstva kod proizvođača te odustajanja od proizvodnje. Aktualiziram mogućnost minimalnih ulaganja na revitalizaciji zasada i dobijanja prinosa i kvaliteta u sljedećoj sezoni”, kaže Leposavić.

Naglašava da je nakon krize na svjetskom tržištu u ranijem periodu posljednjih mjeseci primjetan pojačan interes uzrokovan nedostatkom kvaliteta, ali količina.

“Nadam se da će ta kretanja dovesti do oporavka privatnih proizvođača te da će se to osjetiti u Bosni i Hercegovini. Vaša zemlja je, s obzirom na dostignuti nivo proizvodnje, prilično prisutna na tržištu, prije svega količinom, ali i kvalitetom. Cilj mnogih projekata, kako domaćih tako i međunarodnih organizacija, je da se aktuelno stanje predoči proizvođačima te da se krene dalje”, izjavio je.

Našim malinarima u narednim mjesecima slijedi dosta rada u periodu od početka vegetacije do cvjetanja, ali globalna situacija je povoljnija nego prije.

Biznis.ba / Klix.ba