Livno: Projekt dodjele pčelinjih društava s kompletnom pčelarskom opremom

Grad Livno provodi projekt pomoću kojega će biti dodijeljena pčelinja društva s kompletnom pčelarskom opremom korisnicima s tog područja, vrijedan oko 130 tisuća maraka.

Kako je rečeno iz livanjske Gradske uprave, projekt se provodi u suradnji s dobrotvornom organizacijom ‘MAID’ iz Sarajeva i livanjskom Udrugom pčelara “Li-Vrisak” a u okviru projekta – “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” te na osnovu potpisanog sporazuma o suradnji.

Projektom je predviđena dodjela stotinu pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, a nabavku će sufinancirati Grad Livno, MAID, Li-vrisak i krajnji korisnici.

Svakom korisniku bit će dodijeljeno deset pčelinjih društava, pet u ovoj i pet u idućoj godini s kompletnom opremom za bavljenje pčelarstvom što podrazumijeva košnice s tri nastavka, satne osnove, matične rešetke, inox vrcaljku i ostali repromaterijal.

– Ovim projektom Gradska uprava Livna pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima, u ovom slučaju pčelarima i onima koji žele u tom pravcu razviti svoje poslovanje. Mišljenja sam da će im ovakav vid podrške biti od koristi te da će oni koji budu odabrani putem javnog poziva i budu ispunjavali uvjete, dobiti dobar poticaj da započnu, a i unaprijede svoje poslovanje kada je u pitanju proizvodnja meda – kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

On je istaknuo i prednosti livanjskog kraja u mogućnostima proizvodnje meda u, kako kaže, ekološki čistim uvjetima kao i bogatstvo ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja na ovom području.

Prednost imaju prioritetne kategorije stanovništva kao što su neuposlene osobe s prebivalištem na području grada Livna, dok je vrijednost projekta oko 130 tisuća maraka, s tim da će Grad Livno snositi oko 60 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Svi zainteresirani za dodjelu pčelinjih društava s opremom potrebno je da svoje prijave podnesu Gradu Livnu do 21. travnja tekuće godine.

Iz Gradske uprave napominju kako će kroz projekt Udruga Li-vrisak dobiti strojeve za proizvodnju satnih osnova te punilicu med,a a predviđeno je kreiranje dizajna i ambalaže za med kao i održavanje sajma pčelarstva.

 

Biznis.ba / FENA