Ljajić: Robna razmjena Srbije i Francuske veća od milijardu eura

Beograd, 16. novembra 2012 - Rasim Ljajic na konferenciji za medije. Vlada Srbije skinula je sa dnevnog reda sve tacke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znaci da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnicki nivou, izjavio je danas šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajic. FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIC / tj

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i veleposlanik Francuske u Srbiji Frederic Mondoloni složili su su u petak kako očekuju da će robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini premašiti milijardu eura, koliko je iznosila prošle godine, kao i da će se povećati broj francuskih tvrtki koje trenutno u Srbiji ima više od 100 s više od 11 000 zaposlenih.

Ljajić je tijekom sastanka s Mondolonijem rekao da u ovoj godini očekuje i povećanje broja francuskih turista, s obzirom na to da je u toku promotivna kampanja Srbije kao turističke destinacije u francuskim medijima i na društvenim mrežama.

Ljajić je istaknuo i da je Srbija u potpunosti posvećena ideji formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora u regiji Zapadnog Balkana, ali da se “na žalost u posljednje vrijeme događaju stvari koje nemaju nikakve veze s ekonomijom i u suprotnosti su sa spomenutim procesom”, navodi se u priopćenju Ministarstva, koje prenose beogradski mediji.

On je ocijenio da je stvaranje carinske unije između Albanije i privremenih kosovskih institucija u Prištini jednostran politički akt “koji je u potpunoj suprotnosti sa svim naporima za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na prostoru Zapadnog Balkana i koji u znatnoj mjeri otežava ekonomske integracije u regiji”.

Biznis.ba / FENA