Ljajić: Šteta zbog taksi 46,1 milion eura

Šteta zbog taksi koje je Prištine uvela na robu iz centralne Srbije, od 21. novembra do 30. decembra prošle godine, iznosi 46,1 milion eura, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je za toliko manje plasirano robe iz centralne Srbije na Kosovo nego u istom periodu 2017. godine, te da se sada može reći da je trgovina u potpunosti obustavljena.

“Bilo je više apela međunarodne zajednice da takse budu ukinute, ali su kosovske vlasti samo radikalizovale situaciju i donosile nove mjere”, rekao je Ljajić.

On je dodao da treba da reaguju, ako ne EU, onda zemlje iz kojih dolaze kompanije koje posluju u centralnoj Srbiji i u BiH, jer se, kako je naveo, ne radi samo o interesu Srbije, već i o njihovom interesu.

“Mi nastavljamo našu političko-diplomatsku borbu jer ove mjere nemaju nikakvu vezu sa ekonomijom. Ovdje ne možete ekonomski ništa da uradite”, istakao je Ljajić za TV “Pink”.

Ljajić je podsjetio da su prištinski zvaničnici prvo govorili da Srbija krši CEFTA sporazum i da zato uvode takse, ali da su na kraju otvoreno rekli da je to reakcija na ono što Beograd radi na međunarodnom planu u vezi spriječavanja međunarodnog priznanja Kosova.

Biznis.ba / NN