“Lufthansa” postala najveći evropski vazdušni prevoznik

Njemačka “Lufthansa” je u Evropi preuzela vodstvo od “Air France-KLM-a”, zauzevši poziciju najveće evropske vazdušne kompanije koju je ta pariska kompanija držala još od spajanja francuskog i holandskog nacionalnog prevoznika u 2004. godini.

Približivši se svom konkurentu u 2017., njemački vazdušni prevoznik lani ga je pretekao nakon što je povećao svoj putnički promet za 9 odsto, gotovo tri puta brže od svog konkurenta. “Lufthansa” je u 2018. godini ostvarila novi putnički rekord, prevezavši 142 miliona putnika na 1,2 miliona letova.

“Lufthansa” je izbila na vodeće mjesto u Evropi zahvaljujući pretežno organskom rastu, potpomognutom i kupovinom manjih švajcarskih, austrijskih i briselskih  brendova te proširivanjem poslovanja svog jeftinijeg vazdušnog prevoznika “Eurowingsa” za gotovo 25 odsto.

Na svjetskom nivou “American Airlines” i dalje je, vjerovatno, najveći, a “United Airlines” je postao drugi svjetski vazdušni prijevoznik, probivši se ispred “Delta Air Linesa”.

Nakon agresivne ekspanzije na američkom tržištu u 2018., vazdušni svijet dobio je novog drugog najvećeg vazdušnog prevoznika – “United Airlines”, pišu agencije.

Ta kompanija početkom prošle godine odlučila je povećati tržišni udio, na temelju trogodišnjeg plana povećanja svog kapaciteta za 6 odsto godišnje na svojim najprometnijim kontinentalnim vazdušnim centrima – u Čikagu, Hjustonu i Denveru.

Očekuje se da će “American Airlines”, koji će svoje podatke o prometu za cijelu 2018. objaviti 24. januara, zadržati poziciju najvećeg svjetskog prevoznika.

Biznis.ba