Marković, Mihailović i Šahman o promociji investicijskih potencijala BiH

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković susrela se s generalnim konzulom Bosne i Hercegovine u Istanbulu Sinišom Mihailovićem kako bi razgovarali o mogućnostima nastavka saradnje na promociji investicijskih potencijala BiH za turske privrednike.

FIPA je potpisala 16. marta ove godine u Ankari Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske s ciljem pružanja podrške razvoju investicijske saradnje između dvije zemlje, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj, saopćeno je iz Agencije.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, zaključno sa decembrom 2019. godine, investicije iz Republike Turske su iznosile 405 miliona KM i Turska se nalazi na jedanaestom mjestu na listi zemalja, najznačajnijih stranih investitora u BiH.

– Sagovornici su saglasni da postoji značajan prostor za unapređenje priliva direktnih stranih investicija iz Turske, uvažavajući dobre odnose BiH i Turskom po svim osnovama, te pogodnosti koje BiH nudi poput nižih poreza, ugovora o slobodnoj trgovini, niže cijene električne energije i drugih operativnih troškova – navode iz FIPA-e.

Kako se nadalje navodi, direktorica Marković je s direktorom Predstavništva VTK BiH u Istanbulu Tarikom Šahmanom razgovarala o njihovom projektu koji se odnosi na promociju IT i turističkog sektora u Republici Turskoj.

S tim u vezi, dogovoreno je i učešće FIPA-e na događajima koji se planiraju organizovati, predstavljanje prilika i projekata iz ovih sektora te razmjena informacija i korištenje promotivnih materijala i sektoriskih analiza koje FIPA radi za svaki sektor.

U 2020. godine, ponovo je registrovan godišnji rast izvoza iz BiH u Tursku, a uvoz iz Turske u BiH je niži za sedam posto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u saopćenju.

 

Biznis.ba / FENA