Martovske cijene u prosjeku više za 0,1 odsto

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su bile u prosjeku više za 0,1 odsto nego u februaru.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,2 odsto, odjeća i obuća za 2,3 odsto, zdravstvo za 0,2 odsto, za koliko je u prosjeku poskupio i prevoz, a alkoholna pića i duvan u prosjeku su skuplji za 0,1 odsto, za koliko su u prosjeku skuplji restorani i hoteli, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Stanovanje i režijski troškovi u prosjeku su jeftiniji za 0,3 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 odsto, dok su komunikacije u prosjeku jeftinije za 0,1 odsto, za koliko su jeftiniji rekreacija i kultura, te ostala dobra i usluge.

Nivo cijena u martu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 0,7 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupjeli za 0,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 3,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 2,6 odsto, zdravstvo za 2,2 odsto, prevoz za 2,7 odsto, rekreacija i kultura za jedan odsto, obrazovanje za 0,6 odsto, te restorani i hoteli za 0,7 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 10,6 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,4 odsto, komunikacije za 0,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,9 odsto

 

Biznis.ba / NN